Миньорите от „Оброчище“ отново останаха без заплати

0
36
Миньорите от мина

Миньорите от мина „Оброчище“ отново останаха без заплати, а тази сутрин ръководството на мината е възпрепятствало слизането на работниците в галериите, съобщи кореспондентът на ТВН.

Причината са опасения, че могат да подновят стачката си под земята. Пред рудника е била залепена бележка, в която от ръководството известяват, че ваучерите за храна ще бъдат изплатени на 12-ти юли, а заплатите на 20-ти юли. По думите на работниците, това е неприемливо. Те изразиха готовността си, дори и да бъдат допуснати да слязат в галериите, да не го направят, в знак на протест.

Освен трудовите си възнаграждения, работниците не са получили и ваучерите си за храна.

В началото на миналия месец, отново поради забавяне на заплатите, миньори изкараха повече от четири денонощия на 350 метра под земята, в знак на протест срещу постоянното забавяне на възнагражденията им и некоректното отношение на концесионера „Евроманган“ АД към тях.

На 5 юни Министерството на енергетиката спря концесията на мината за две седмици.

Също тогава прокуратурата започна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“.

Концесионерът се проверява и от Министерството на енергетиката, Окръжната прокуратура – Добрич, полицията, инспекцията по труда, НАП, за да се проследи дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината.