Минута мълчание, венци и цветя по случай Деня на победата

0
Минута мълчание

С минута мълчание и полагане на венци и цветя пред паметника на Альоша русенци почетоха паметта на загиналите във Втората световна война воини.

На тържеството, организирано от Генералното консулство на Русия в Русе, присъстваха представители на политически партии и обществени организации, граждани на Русия, живеещи в Русе, както и българи с руско потекло. Сред присъстващите бяха също 98-годишният Васил Петров от с. Юпер и 91-годишната Рауза Киямутдинова, ветерани от Втората световна война, участници в инициативата „Безсмъртен полк“.

Сред официалните лица бяха кметът на Русе Пламен Стоилов, генералният консул Андрей Громов, ректорът на РУ  „Ангел Кънчев“ Христо Белоев, общински съветници и др.

„Европа я има благодарение на Деня на победата. Не трябва да се забравят поуките от тази война. Нека помним отговорностите, които имаме за бъдещето“, каза в словото си кметът Пламен Стоилов.

След церемонията се организира шествие до руското военно гробище, начело с участниците в „Безсмъртния полк“, които носеха портрети на свои роднини, участвали във войната. Те бяха предвождани от Общинския духов оркестър.

На руското военно гробище бе отслужена панихида в памет на загиналите съветски войни. Руският клуб в града организира и военно-полева кухня, като присъстващите получиха по чашка водка, купичка с гречка и парченце черен хляб със сланина.