Миризмите от загробените прасета изчезват до няколко дни?

0
648
6500 тона свинско

Процесите, свързани с отделянето на миризми в местата на загробване би трябвало да преминат в близките 3-4 дни. Това увери д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе на заседанието на областната епизоотична комисия. Па думите му, реалностите и обстановката са такива и всички граждани и институции трябва да работят при така създалата се обстановка, за да се предотвратят евентуални последици и занапред.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси в русенско за дейностите по ликвидирането и загробването на животните, стана ясно още по време на заседанието. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която извършва дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. Средствата, които ще получат като компенсация пострадалите свинекомплекси, ще бъдат превеждани поетапно, тъй като процедурите са сложни.

Три седмици след откриването на огнището на Африканска чума в свинекомплекса в Голямо Враново са умъртвени и загробени малко над 12 000 от общо 30 000 животни. Управителят на фермата настоява останалите прасета, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните, да не бъдат унищожавани, още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Те са направени в независима лаборатория.

Настояваме да се постъпи прагматично, да се проследи как протича заболяването.

При нас заболяване няма, категорична е управителят на комплекса д-р Миленка Димитрова