Митрополит и премиер откриха храма „Свети Пантелеймон“, отпускат още средства за „Всех Святих“

0
44
Свети Пантелеймон

Новопостроеният храм „Свети Пантелеймон“ в квартал Гара Бяла беше официално открит днес.

Храмът бе осветен от НВПр Русенския митрополит Наум, участие в тържеството взеха премиерът Бойко Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Както ТВН вече писа, това е първият храм в Беленско, построен през последните 100 години.

Митрополит Наум отслужи света литургия при откриването на църквата, а след това заедно с премиера Борисов откриха паметна плоча в чест на дарителите, сред които е и Бойко Борисов. Общата стойност на молитвения дом е 390 хил. лв. От тях 55 хил. лв. са дарени от държавата, а 10 хил. лв. са дарени лично от Борисов.

„Няма по-силно от вярата в Господ, колкото и да строим нови църкви, те никога няма да са достатъчни. Полагаме огромно старание и не само за храмовете, но и за пространствата около тях. Нашата сила е да показваме направеното. Празнодумството го оставяме за други“, каза министър-председателят. Борисов допълни, че правителството ще отпусне 162 000 лв. за църквата „Всех Святих“ в Русе.

В отговор на журналистически въпрос премиерът даде добра оценка за работата на депутатите, които, по думите му, „са свършили много работа през изминалия политически сезон“.

„Исканията на хората с увреждания ще бъдат решени с промени в законодателството“, каза още Борисов. Той посочи повишаването на учителските заплати и мерките за приобщаването на отпадналите от образователната система като фактори за развитие в дългосрочен план.

„Никога толкова пари за деца, училища, църкви, за заплати, за инфраструктура не са се отделяли. В момента имаме най-ниска безработица, има хора, които вече се връщат от чужбина и съм убеден, че заплатите ще растат и в частния сектор“, каза министър-председателят.