Младежът, заподозрян за хакването на НАП, задържан за 72 часа в ареста

0
238
Проститутка отива на съд

С прокурорско разпореждане младежът, заподозрян за хакването на информационната система на НАП остава за 72 часа в ареста, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Срещу К. Б. е повдигнато обвинение за неправомерно копиране на компютърни данни от сървър на Националната приходна агенция

От СГП уточняват, че досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на  доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от К. Б.  на 20 години от гр. Пловдив.

Служители на ГДБОП са установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Събраните до момента доказателства са оценени от СГП като достатъчни, за да обосноват привличането на К. Б. към наказателна отговорност за престъпление по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.