Младежи отбелязаха Световния ден за борба със СПИН

Автор:
2 дек. , 2017   Video

С дискусия “Да поговорим за СПИН” младежи от Добрич отбелязаха Световния ден за борба с тежкото заболяване.

„2700 човека ориентировъчно са серопозитивните в нашата страна. Тази година през кабинета за анонимно и безплатно консултиране в Добрич са минали около 192 души, които да се изследват – по-голям процент са мъжете. Нямаме данни за открит в Добричка област серопозитивен“, каза Севдалина Колева от Регионалната здравна инспекция в града.

От началото на 2017 година до сега в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН при  РЗИ-Добрич  консултации и изследване за ХИВ са получили 192 лица. От  изследваните 76 са жени (39,58%)  и 116 са мъже (60,42%). Най-голям процент клиенти, пожелали анонимно изследване и консултиране, са във възрастовата група 25-30 години – 59 души (30,73%). На второ място е възрастовата група 30-39 години – 57 души (29,69%)

По време на дискусията бяха обсъдени начините на предаване на ХИВ, какво поведение е безопасно за здравето и други. Младите хора показаха, че знаят основните правила за безопасен секс.

По повод Световния ден здравната инспекция проведе обучения и лекции на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на Добрич. Състоя се и информационна кампания в общините Добрич, Тервел, Ген. Тошево и Каварна, съвместно с общините и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с предоставяне на презервативи и здравно-образователни материали.Comments are closed.