Нелицензирана тинктура влоши състоянието на русенски младежи

0
55
прием на нелицензирана тинктура

Трима души от Русе са съм съмнение за  отравяне след прием на тинктура от маточина.

Отварата е приготвена в магазин за продажба на билки, който обаче няма лиценз за това.

Тримата младежи купили тинктурата, за да подобрят тонуса си. Първо билкарите от магазина препоръчли тинкурата от маточина на Владислав, след като той обяснил, че се чувства изморен и има главоболие. Дори му я дали безплатно. Часове след първия й прием обаче Владислав, Димитър и Калоян се почувствали зле.

„Усетихме изтръпване на устните, започнахме да фъфлим, необясним смях, стана ни замаяно, леко залитахме. Това продължи 2-3 часа, след което започна да ни става лошо. На следващия ден се събудих със страшен махмурлук, без да съм употребявал грам алкохол”, обясни Владимир.

Най-тежко тинктурата се отразила на Калоян, който е с няколко операции и отстранена щитовидна жлеза. Крайниците му изтръпнали и го е втресло.

„Бях възпрепятстван от госпожата в търговския обект да посетя каквито и да било медицински специалисти. Аз се консултирах първо с нея. Тя ме убеждаваше, че няма нужда да ходя на никакви доктори и специалисти, а да се доверя на нея и че няма място за притеснение”, обяснява младият мъж.

Въпреки това тримата си направили изследвания, а резултатите от тях били стресиращи. Показателите били доста силно повишени от нормалните норми.

Владислав се консултирал и с очен лекар, който установил проблем с двата нерва на очите, като състоянието на едното било по-лошо.

В търговския обект екипът на ТВН беше посрещнат от мъж, който се представи за биотехнолог и магистър по безопасност на храните. По думите му, правел тинктурата и за себе си и взимал от нея редовно.

„О, да редовно си консумирам от тях.  Даже съм ги предозирвал да видя какво ще ми стане. И определено не ми става нищо”, уточни мъжът.

Продавач-консултантът Пенка Пенева в русенска дрогерия разясни пред екипа на ТВН какво би се случило, ако билковите продукти се приемат в по-големи количества: „Би се отразило негативно и отрицателно на човешкото здраве. Билките не трябва да се предозират и да се прекалява с тях. Трябва да се вземат все пак в определени дози”.

Търговският обект има разрешително за продажба билки, но не и за настойки или тинктури от тях, обясниха от Агенцията по безопасност на храните в Русе.  По закон не подлежи на контрол и от Здравната инспекция.  Мъжете са подали  жалба в прокуратурата,  случаят се проверява от полицията. След като потърпевшите сигнализираха за проблема на ТВН, към тях последваха заплахи от собственичката на обекта.