Многая лета! Патриарх Неофит стана на 68 г.

0
2292
Състоянието на българския патриарх Неофит

patriarh_neofit_rojden_den11За най-личния празник Негово Светейшество избра Русе, епархията, която бе последното стъпало по дългия му път към патриаршеския престол. Здраве и дълъг живот за благоденствието на Българската православна църква му пожелаха областното и общинското ръководство на Русе и десетки миряни. Областният управител Венцислав Калчев подари на Негово светейшество колекция маркови вина от местна винарна, а кметът на града Пламен Стоилов – писалка, изработена от италиански дизайнер. Десетки миряни поднесоха цветя и личните си благопожелания към главата на Българската православна църква. Първият жест на внимание за деня, който Негово Светейшество получи, беше красив букет, поднесен му от русенските журналисти, с пожелание за много здраве. Той самият си пожела: “Здраве и радост от служението, което Бог ме е благословил. Мога само да благодаря Богу за всичко, което ни е дал. Слава Богу за всичко, да сте ми живи и здрави”.

patriarh_neofit_rojden_den13Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. Завършва Духовната академия “Свети Климент Охридски”, след което и богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия. През 1975 г. в Троянския манастир е подстриган за монах. На 1 декември 1989 г. епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването й Богословски факултет при Софийския университет, е избран за пръв декан. Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия Синод.

patriarh_neofit_rojden_den17През 1974 т. е избран за Доростолски и Червенски митрополит и се установява в Русе. На 24 февруари, след кончината на патриарх Максим, беше избран от Църковния събор за Патриарх на Българската православна църква.