Много високопоставени гости на откриването 62-ите Мартенски музикални дни 

0

62-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ започна тази вечер в Русе.  

“Старт” на проявата дадоха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров и кметът на Русе Пенчо Милков. Сред присъстващите в залата бяха посланикът на Република Турция в България и генералният консул на Турция в Бургас, българският посланик в Букурещ, както и посланиците на Кипър, Естония, Тайланд, Нигерия и Бангладеш, отговарящи за Румъния и България. 

„Това е най-престижният, най-красивият, най-амбициозният и най-богатият музикален фестивал за България. Всеки път е по-интересно. И така, както всяка година с пролетта започва нещо ново – живот богат, разнообразен, красив, така започват и „Мартенските музикални дни“. Фестивалът е празник за цяла България“, каза Илияна Йотова.  

Мартенски музикални дни си остава „топ фестивалът в България“, каза министърът на културата Найден Тодоров, който допреди няколко години ръководеше Държавната опера в Русе. 
„Русе не случайно е „Малката Виена“. От първия път, в който съм бил на фестивала, за мен той е нещо специално – още преди да започна работа в Русенската опера. Това е един от малкото фестивали, които са успели да запазят духа на високото изкуство. Много съм щастлив, защото във време, в което сякаш всичко тръгва да се руши, този фестивал напук на всичко продължава до стои на високо ниво“, каза Тодоров.  

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че за шейсет и втори път Русе се превръща в туптящото сърце на България. „Това е най-добрият и най-класен музикален фестивал на България“, каза той.  

В програмата на първата фестивална вечер присъстващите станаха свидетели на световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на известния диригент и композитор Емил Табаков. Маестрото дирижира и оркестъра на Русенската опера.
Творбата на маестро Табаков е посветена на родния му град Русе. Произведението разказва за русенската легенда, свързана с красавицата Калиопа и Мидхат паша.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук