МО в БСП: Тараклийският университет да стане филиал на Русенския

0
Тараклийският университет

Младежкото обединение в БСП обяви, че приканва българската държава и правителство да се застъпят за запазването на Тараклийския университет в Молдова или той да бъде превърнат във филиал на Русенския университет. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“, където получават образованието си част от 75-те хиляди бесарабски българи, живеещи в Молдова, е принуден от молдовското Министерство на образованието да затвори вратите си и да се слее с Държавния педагогически университет „Ион Крянгъ“, посочват от Младежкото обединение в БСП. Според тях Тараклийският държавен университет дава правото на стотици студенти да обменят знания и опит с различни университети в България.

. „Младите бесарабски българи имат нужда от качествено българско образование. Към настоящия момент българската държава участва в издръжката на университета, предоставяйки 300 хиляди евро годишно за образованието на бесарабските българи в Молдова. Тази година в новия бюджет са предвидени допълнителни 1 милион евро за ремонтирането на сградата му, за да може университетът да продължава да предоставя на своите студенти качествено и високостойностно образование“, пише в позицията на Младежкото обединение в БСП.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ също застава срещу затварянето на университета, предлагайки Тараклийският университет в Молдова да се превърне във филиал на Русенския унивеситет в България. По този начин дипломите на студентите от Тераклийския университет ще бъдат български и респективно ще имат тежестта на дипломи от Европейския съюз.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук