Мобилни разговори без оператор?

0
Мобилни разговори без оператор?

Новият P2P („пиър ту пиър“) смартфон на китайската компания Oppo ще спести пари на мобилните потребители, защото ще разговарят и ще изпращат SMS-и без да използват клетъчни и Wi-Fi мрежи.

Телефонът не се нуждае от Bluetooth, базови станции, сървъри и други междинни устройства и се превръща в своеобразен модерен аналог на радиостанциите с обхват до 3 км. Технологията MeshTalk осигурява максимална конфиденциалност на разговорите, а смартфонът може да остане в режим на готовност до 3 дни, защото консумира минимум енергия при предаване на сигнал. Могат да се комбинират няколко устройства в P2P мрежа в един вид локални мрежи и да се организират групови разговори.

Идеята предполага децентрализиран обмен на данни между собствениците на смартфони и независимост от мобилните оператори, вкл. от международния роуминг. Технологията може да се използва в отдалечени места, където няма покритие на клетъчни мрежи, дори 2G и др. средства за комуникация.

Oppo не е обявила кога ще пусне на пазара първите си устройства с MeshTalk, нито пък цените им. Възможно е в бъдеще китайската компания да лицензира технологията на други производители на смартфони.

Най-добрата агенция за подбор на персонал