Мобилността и свързаността, зеления преход и туризма – основни приоритети зя еврорегиона Русе – Гюргево

0

Четири са основните приоритети, по които двата региона – Русе и Гюргево, ще предприемат по-активни съвместни дейности, стана ясно по време на съвместен форум, проведен в Гюргево.

Те ще бъдат насочени към подобряване на мобилността и свързаността в региона, насърчаването на зеления преход и свеждането на въглеродните емисии до минимум, развитието на туризма и предоставяне на възможност за обучение през целия живот. Част от проектите, с които ще се кандидатства, ще са в сферата на инфраструктурното развитие, като там фокусът ще бъде поставен предимно върху подобряването на плавателността. Една от възможностите, които бе дискутирана е инсталиране на интегрирана система за маркиране на плавателното трасе в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и подобряване на железопътната свързаност чрез модернизация на гаровия комплекс в Русе. Същевременно се предвижда и модернизация на влаковата линия между Букурещ и Гюргево. Инвестицията, която ще е на стойност над 1 милиард лева, ще включва завършване на електрифицирането на трасето и повишаване на скоростта за движение в участъка до поне 120 км/ч.

Ще продължи и сътрудничеството в сферата на намаляването на риска от бедствия, като фокусът там ще бъде върху закупуването на нова техника за специализираните структури от двата региона, както и върху развитието на съвместните планове за реакция.

Насърчавани ще бъдат екоиновациите, а също и проектите в областта на зелената енергетика. Приоритет най-вероятно ще бъде даден на фотоволтаичните централи. Предстои и разработването на интегрирана териториална стратегия, която ще бъде ключова за по-нататъшното развитие на туризма и градската среда. На нейна база ще бъде подобрена още образователната, здравната, културната и социалната инфраструктура в региона.

Процеса за избор на стратегически проектни идеи най-вероятно ще стартира на 1 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук