Модели на културно-исторически обекти подредиха в Канев център

0
122
културно-исторически обекти

Умалени модели на значими културно-исторически обекта в трансграничната зона на България и Румъния могат да видят русенци и гостите на града.

Експозицията, съдържаща 45 макета, е подредена в „Канев център“ към Русенския университет. Макетите са създадени по проект „Дунав – Река с много история“, финансиран по програма „Интерег V-A Румъния- България“ 2014-2020. Целта е популяризиране на културно-историческите обекти, разположени от двете страни по поречието на река Дунав.

В инсталацията, която е с обща дължина 18 метра и е широка 4 метра, могат да се видят 24 макета на обекти от Северна България. Сред тях са умалени модели на двата моста над река Дунав – при Русе-Гюргево и Видин-Калафат, на крепостта Баба Вида, на джамията „Осман Пазвантоглу“, на църквата на Клисурския манастир, на парахода „Радецки“, на националния парк „Христо Ботев-връх Околчица“, на архитектурно-парковия комплекс „Дворецът“ в Балчик. Русе е представен с макети на сградата на операта, на музея и на библиотеката.

От румънската страна са представени модели на 21 културно-исторически обекта, сред които на Двореца на културата „Теодор Костеску“, на катедралата „Свети Александър“, на часовниковата кула в Гюргево, на водната кула в Кълъраш.

Всеки един от макетите е снабден със собствено осветление и озвучаване със слушалки, чрез които посетителите могат да чуят кратка история за дадения обект и неговото местонахождение.

Изложбата ще остане в Русе до 1 декември, след което ще бъде представена в Плевен, Добрич и в Монтана, а също и в четири румънски града.