МОН обмисля три сценария за начало на новата учебна година

0
Езиковите паралелки

След увеличения брой заразени у нас, Министерство на образованието и науката обмисля три сценария за начало на новата учебна година.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените.

Единият е учебната година  да започне с частично присъствие в клас, а учениците да се редуват на смени според випуска си.

Вторият, който е и най-оптимистичен, е учебната година да започне нормално, с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година – изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант. При него часовете ще се редуват, част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

„Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини. Вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

От министерството обмислят и изцяло нов метод, на смесено обучение, което означава част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият – в училище.

„Разглеждаме и такъв вариант – например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите”, посочи още Михайлова.