МОН откри подменени диктовки на оценяването на четвъртокласниците

0
Снимка: Unsplash

Подменени диктовки на изпита по български език и литература от националното външно оценяване е открило МОН, съобщиха от ведомството. Изпитът бе проведен на 27 май. Според министерството в шест училища не е бил диктуван тестът, изпратен чрез аудиофайл.

„След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците бяха открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл“, пише в съобщението им.

Заради нарушенията петима квестори от основното училище „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Директорът на училището във варненското село Долни Чифлик също е наказан, но със забележка.

„С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст. В столичното 159-о ОУ „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция. Диктовката е подменена също в основните училища „Атанас Манчев“ в Айтос и в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит. Там предстоят проверки“, пишат от министерството.

Проверяват се и писмени работи, в които диктовките са с различен почерк от този на останалите отговори.

„В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене“, казват от МОН.

Най-добрата агенция за подбор на персонал