МОН призна: Няма документ за санкции на ученици без маски

0

Лъжа се оказаха думите на просветния министър Красимир Вълчев за „разписаните правила” за антиковид мерките в училищата, признаха в официален отговор от собственото му ведомство. 

Припомняме, че малко преди началото на новата учебна година, той заяви за наличието на съответната уредба, придружена от административни и финансови последици за нарушителите без маски.

Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище“, заяви министърът в национален ефир.

Самите родители и преподаватели обаче така и не са видели такъв текст и никой не е бил уведомен с реален разписан документ. Това провокира Български родителски централен комитет (БРЦК) да обжалваха становището на шефа на МОН.
Бяха изпратени съответните въпроси до президента, КС, както и до Комисията по жалби в НС. От парламента заявиха, че ще бъде поискан отговор от министър Вълчев  къде точно са разписани въпросните мерки и санкции.

„МОН не е издавало документ или нормативен акт, регламентиращ санкции и глоби за педагогически специалисти и ученици, които не носят маски  и/или други предпазни средства на територията на училищата”, сочи официалният отговор на министерството. В писмото се споменават само изискванията и действащите здравни правила, които са общи за страната.

На практика това това означава, че санкциите, за които говори Вълчев са   лишени от нормативна база и реално са притивозаконни. Напомняме, че въпросните глоби за директор, ако ученик е без маска варират до 2000 лв. При повторно нарушение има и по-сериозни санкции до 5000 лв.. за самото учебно заведение Инспектор, и от БАБХ и РЗИ вече обикалят и следят дали и как се спазват противоепидемичните мерки.

Припомняме, също, че вече има въведена и жалба до ВАС от съдия Росица Стойнова, която обжалва удължаването на мерките у нас, тъй като те не отговарят на епидемиологичната обстановка в България. Образувано е и дело, тъй като това наистина  не е законосъобразно.

Източник: https://presstv.bg/, 19 минути