МОН учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница

0

Министерството на образованието и науката учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница.

Днес министърът на образованието и науката, Галин Цоков, връчи първия почетен знак „Пробуда“ на Снежина Мeчева, директор на Българското училище в Лондон. Това се случи по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се проведе в София.

За почетното отличие, г-жа Мeчева беше похвалена за нейната посветеност към българската култура и образование, както и за работата й като преподавател на български език и литература. Това отличие ще се присъжда ежегодно от Министерството на образованието на учители зад граница, съгласувано с Министерството на културата, Министерството на външните работи и българските общности зад граница.

Министър Цоков подчерта, че училищата в чужбина са обединителен център за българските деца, родени далеч от родината, и благодари на г-жа Мeчева за дейността й. Той обеща да работи с организациите на българските училища зад граница за решаване на проблемите, пред които те са изправени. Също така, беше споменато, че се разработват две нови национални програми за финансиране на дейности на неделните български училища зад граница.

Отличието „Пробуда“ е статуетка във формата на петел и е изработено от Вежди Рашидов.

На конференцията също присъстваха и председателят на парламентарната комисия по образование и наука, Красимир Вълчев, който изпрати поздравления към всички участници.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук