Монтират камери за „средна скорост“ по пътищата Русе – Бяла и Русе – Силистра

0
Камери за „средна скорост“

Камери за „средна скорост“ ще бъдат монтирани по пътищата Русе – Бяла и Русе – Силистра, съобщи ст. инпектор Стилиян Станев от сектор „Пътна полиция“ в Русе. Те ще се поставят на участък от 10 км и ще се засича с каква скорост автомобилът влиза и с каква излиза от обхвата на камерите, след което ще се изчислява средната скорост за изминатото разстояние. Камерите ще бъдат поставени след приемане на промените в Закона за движение по пътищата, тъй като в момента в него не е регламентирано нарушение за средна скорост.

За изминалите 6 месеца от началото на годината по пътищата в Русенско има регистрирани 451 пътни инцидента, от които 388 са тежки. Пострадали са 169 души, а 7 са загинали, сочи полицейската статистика. Като най-чести причини за инцидентите ст. инспектор Станев посочи отнемането на предимство и движението с несъобразена с пътните условия скорост. За изминалите шест месеца броят на нарушенията за превишена скорост е скочил почти двойно в сравнение със същия период за 2018 г. Тогава те са били близо 6500, а сега са почти 12 000.

Сред тревожната статистика е и увеличеният брой на шофьори, които сядат зад волана след употреба на наркотици. В сравнение с миналата година те са се увеличили два пъти и половина – заловени са 43 дрогирани водачи.

Пътят Русе-Бяла си остава с най-много инциденти, като рисков участък е кръговото преди моста на Бяла. Най-честите катастрофи – 90 процента, са с румънци, които разчитат на навигацията, карат бързо и излизат от пътя, като се качват на „тортата“.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал