Монтюпе: Нарочени сме за „черната овца“

0
36
Нарочени сме за „черната овца“

„Жертва сме на систематичен и тенденциозен тормоз, нарочени сме за „черната овца“.

Това заяви на нарочна пресконференция във връзка с обвиненията за замърсяване на въздуха над града и наложените за това санкции Силван Готие, президент на група „Монтпе“.

В пресконференцията взеха участие още Микаел Бризон, вицепрезидент „Производство“ на групата, Стефан Делайе, президент на френско-българската индустриална камара, Весела Тодорова-Мозетиг – директор на ФБИК,  Христо Мензелиев – независим експерт по околна среда и Арно Пеан – европейски експерт по контрол на замърсяването.

От „Монтюпе“ отрекоха категорично предприятието им да замърсява въздуха над Русе, като в подкрепа на тезата си посочиха данни от 3 скринингови изследвания, проведени през последните 12 месеца, които категорично, според тях, подкрепят тази теза. В Русе има общо 66 фабрики, над 15 от които произвеждат нефтени продукти, пластмаса, масла, химически продукти, бои, гуми и др., посочват от фирмата.

На журналистически въпрос, дали резултатите от тези изследвания дават отговор на въпроса кой е замърсителят, от „Монтюпе“ дипломатично отговориха, че целта им е била да докажат, че не те са замърсители, а не кой прави това.

230 комина се извисяват над Русе, подчертаха представителите на френската фирма.

„Обвиняват ни, без каквито и да било доказателства, че изпускаме неорганизирани емисии, казаха още представителите на предприятието. Те бяха категорични, че през нощта на 10-ти срещу 11 септември т.г., когато беше бумът от обаждания на тел. 112 за миризми над града, не е имало проблеми с качеството на въздуха, показателите на контролираните компоненти са били 40-50 пъти по-ниско от максимално допустимите стойности. „Термо-камерата не е адекватно оборудване за измерване на емисии. Това е като да използваш термометър, за да измериш химичен състав“, заявиха още от „Монтюпе“. По думите на Арно Пасан, някои от елементите били засечени и в други райони на града, които подкрепяло тезата, че „не „Монтюпе“ е замърсителят“.

В отговор на журналистически въпрос президентът на групата Силван Готие. той уточни, че „Монтюпе“ ще обжалва вчерашното решение на Административния съд в Русе, с което заповедта на РИОСВ за принудителното затваряне на 108-те отвора в производственото хале остава в сила. „До доказване на противното „Монтюпе“ не е виновен за замърсяванията“, категоричен бе г-н Готие.