Мрачен понеделник, слънчево до края на седмицата

0
305
Циганско лято до средата на ноември

С мрачен понеделник ще започне първата седмица на октомври, но до края на периода времето ще бъде предимно слънчево.

Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ-БАН. Днес облачността ще е значителна. На много места в Централна и Източна България ще вали дъжд, като в крайните източни райони валежите ще са значителни. В Западна България ще е почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са от 9° до 14, максималните – между 16° и 21°, по-ниски в Североизточна България – между 12° и 15 градуса.

Във вторник преди обяд в източните райони все още ще превалява, вече слаб дъжд. Облачността от запад ще се разкъса и временно ще намалее. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад, в Източна България – до умерен, но до вечерта отново ще се обърне от изток.

През следващите дни вероятността за валежи е малка. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще е предимно слаб, източен, в четвъртък временно ще бъде от запад-северозапад, умерен. Дневните температури още малко ще се повишат и към сряда ще достигнат 21°-26°, но през втората половина от седмицата отново ще се понижат с 3-4 градуса.