Мразовита новогодишна нощ прогнозират синоптиците

0

До края на годината и през първите дни от новата времето ще бъде доста динамично, новогодишната нощ ще бъде мразовита и тези, които ще посрещнат новата 2020 г- на открито да се облекат добре.

Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. В понеделник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса. В източните райони ще остане ветровито. До обяд на места все още ще превалява сняг, но след пладне валежите ще спират и облачността от запад ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните – между 0° и 5°.

През последния ден от годината облачността ще намалее до предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде до умерен. Сутринта ще е по-студено, в отделни райони с минимални температури до около минус 10°, но дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 1° и 6°.

В новогодишната нощ отново бързо ще се заоблачи, а северозападният вятър ще се усили и с него към сутринта ще започне да нахлува студен въздух. На 1 януари облачността ще е променлива, на изолирани места, главно в планините, ще превали слаб сняг. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и ще застудява, но през следващите няколко дни ще отслабне до умерен, ще се обърне отново от запад. По-значителна ще бъде облачността над източната половина от страната, а към петък по Черноморието е възможно слабо да превали. Над Западна България ще бъде предимно слънчево.

В събота от запад ще се появи разкъсана висока и средна облачност, дневните температури слабо ще се повишат, сутрешните ще останат отрицателни – предимно между минус 6° и минус 1°. В самия край на седмицата облачността бързо ще се увеличи и на места ще превали слабо, предимно сняг. Дневните температури ще се понижат.