МС: Фирмено робство по времето на управлението на Борисов

0

Милиарди левове държавни пари са раздадени на определени фирми без обществени поръчки. Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той даде съвместна пресконференция с министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд и 700 млн. са били с поръчки. 8 милиарда са раздадени без поръчки”, каза финансовият министър Асен Василев. Само в държавното предприятие „Автомагистрали“ са раздадени авансово 188 млн.лв на 30 фирми.

Основният инструмент, по който това се е случвало е по т.нар. процедура „ин хаус“, която се явява вратичка в Закона за Обществени поръчки. „Ин хаус“ позволява директно даване на пари на фирми, които да изпълняват цялостната дейност по ремонт или строеж, без обществена поръчка. Именно чрез нея са раздадени над 8 млрд. лв.

Смущаващото е, че основната идея на „ин хаус“ е тези поръчки да се възлагат на фирми, които могат да извършат цялостна дейност, по проект, изграждане и ремонт, а при посочените примери, фирмите са ги давали на подизпълнители, което на практика обезсмисля процедурата.

Кирил Петков даде пример с изграждането на магистрала „Хемус“.

„През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни още министър Петков.

В много от случаите фирмите са давали в пъти по-високи цени за материали и транспорт от пазарните, както се е случило с „ремонтите“ на язовирите „Пазар дере“, „Злати войвода 4“ и „Злати войвода 3“. За тях бе установено, че цените за материалите са 2 пъти над пазарните, а тези за транспорт завишени с повече от 5 пъти.

Нарушения в още 2 язовира, Петков обвинява в безстопанственост /ВИДЕО/

Регионалният министър съобщи и за друга вратичка, чрез която са изтичали милиарди. В много от обществените поръчки е прилагана процедурата „инженеринг”.  Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно.

„Ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

Според служебния кабинет до момента е установил, че 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки.

 

Бъди свободен