Държавата си взема обратно Летище Русе?

0

Летище Русе отново става държавно. Това става ясно от писмо на Министерството на транспорта и съобщенията до кмета на общината. В писмото се казва на градоначалника да предприеме действия по прехвърляне на собствеността на летището към структурата на министерството. Писмо със същото съдържание е изпратено е до кмета на Бургас, за летище Равнец.

Министър Събев предлага летищата да станат държавна собственост по смисъла на чл. 43 б от Закона за гражданското въздухоплаване. Според него, това е част от целенасочената политиката за възстановяване на дейността на малките регионални летища.

Това ще позволи да бъдат менажирани от летищен оператор със 100% държавно участие, и без да се налагат промени в законите. Така летище Русе ще възстанови по най-бърз начин дейността си на гражданско летище, а летище Равнец ще се превърне в карго терминал, който да обслужва логистичните центрове и товарния транспорт в Бургас, е становището на транспортното министерство.

Днес следобед кметът Пенчо Милков ще обяви официалната позиция на Община Русе във връзка с искането на Министерството на транспорта и съобщенията.

зарядни станции за електромобили