„Мутрите си вкараха адвокатите в парламента“ ядоса адвокатите

0

Висшият адвокатски съвет излезе с остра позиция по повод изкавания на премиера в оставка Бойко Борисов от последните дни. Юристите протестират срещу твърденията на Борисов, че „мутрите си вкараха адвокатите в парламента“. Тази реплика бе повторена от лидера на ГЕРБ многократно през последните няколко дни.

„Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред“, пишат в изявлението си от съвета.

Борисов така и не уточни кого има предвид. В състава на сегашния парламент има няколко известни адвокати, които публично многократно са критикували министър-председателя. В изявлението се напомня, че последното народно събрание, доминирано от ГЕРБ, стана символ на некачествено законодателство и редовни законодателни гафове.

„Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт“, пишат адвокатите.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили