Музейните работници в Търново излязоха на протест

0

Близо 150 служители на Регионален исторически музей във Велико Търново и техни колеги от галерии и културни институции протестираха ефективно днес от 11 до 12 часа. В знак на протест за час бе затворен за посетители архитектурно- музейният резерват „Царевец“.

Музейните работници изразиха несъгласието си с обидно малкия бюджет от средствата за култура, гласуван за музеите и галериите за 2022 година.

Те са категорични, че завишеният с едва 5% стандарт за културните институции не е достатъчен да покрие нито високата инфлация, нито тройно по-големите сметки за ток, нито поддръжката – консервация и реставрация на културното наследство. Протестиращите напомниха, че в системата на музеите работят квалифицирани експерти, изграждани с години и че заплати в размер от 700 лева, са крайно недостатъчни за оцеляването им.

Музеите освен, че съхраняват нашата национална идентичност, пазят и поддържат над 7 милиона артефакти от културното наследство на България, но те имат и образователна функция – там се провеждат открити уроци с ученици, уъркшопове, както и практики на студенти и ученици, припомниха културните дейци.

Най-добрата агенция за подбор на персонал