„Музика под звездите”: „Носете си чадъри“!

0
2859

Така, в шеговит стил, но иначе съвсем сериозно, диригентът Максим Ешкенази обяви пред „Русе нюз“ готовността на музикантите от Фортисимо фест „Музика под звездите” да изнесат концерта, независимо от капризите на времето. Той ще бъде утре, 5 септември,  от 20,30 ч. на площада пред Общината.

Множество изненади и програма обхващаща класика и съвременна музика са подготвили за русенската публика музикантите. Зрителите ще поемат по пътя на класическата музика, ще преминат през джаз и бийтбокс, а финалът е класика, поднесена по нетрадиционен начин. Специално за концерта пристига русенецът Светлин Русев, сред другите участници са Марио Хосен, Нели и Георги Андрееви от ансамбъл “Филип Кутев”, Мишо Йосифов секстет и Печенката и победителите в конкурса “Да вдъхнеш живот”.

В съпровод на Русенската филхармония, под диригенството на Максим Ешкенази те ще изпълнят творби на Глинка, Сен-Санс, Хачатурян, Брамс, Вивалди, Георги Андреев. Към тях ще се добавят популярни мелодии от филмовите хитове „Индиана Джоунс”, „Хари Потър”, „Усещане за жена”, „Супермен”, „Закуска в Тифани” и „Междузвездни войни”.

Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Успоредно с концерта в Русе ще се проведе и инициативата на Фортисимо Фест за благотворителна продажба на сертификата “Подари на българските деца час по класическа музика”, който ще подпомага образователна програма за деца.