МВР дава и пътя към пристанището на Доган на прокуратурата

0
Снимка: Пристанище Варна

Има данни за неизгодна сделка при удълбочаването на варненското пристанище, съобщи МВР. Поръчката е за над 400 млн. лв. от бюджета и включва удълбаването на двата канала. По тях се стига до общо 15 пристанищни оператора, но до момента е прокопано само порта на ТЕЦ „Варна“, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган,

Парите за проекта са дадени на държавното дружество „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) през 2019 г. Без обществена поръчка то възлага дейностите на собственото си дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ ЕАД). След това обаче парите са дадени на частната „ЕС Билд“. Според медийни публикации в крайна сметка дейностите се извършват от руски компании.

„По случая са събрани и анализирани материали от Агенция „Държавна финансова инспекция“ и други институции. Установено е, че след провеждане на процедурата по възлагане на обществената поръчка за удълбочаването на двата канала на пристанището  е сключен договор за изпълнение с еднолично акционерно дружество. Съгласно подписаното с възложителя споразумение от 1 октомври 2019 г.  е следвало избраното акционерно дружество да извърши дейностите „на свой риск, със свои материали и техника, механизация и човешки ресурси“. Независимо от условията на документа и без да има право,  дружеството възлага дейностите на друго предприятие, а то от своя страна ги превъзлага на трето предприятие“, пише в съобщението на МВР.

Преценката за образуване на дело е на прокуратурата.