МВР и НАП търсят документи за дарение от Пеевски за община Пазарджик

0
Тодор Попов, Снимка: бТВ

Акция на МВР, ДАНС и НАП се проведе в понеделник в община Пазарджик. Около 30 служители са отишли на място, за да изискват документи, сред които и такива за дарение, направено от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Според неофициална информация операцията е по подозрение за финансовия злоупотреби от страна на кмета Тодор Попов. Самият той нарече действията на разследващите цирк и обясни, че документите, които са търсили, ги има на сайтовете на различни институции.

Проверяващите са поискали 10 документа, уточни Попов. Сред тях са завереният бюджет на общината, одитни доклади и др.

Има обаче са и документи, свързани с дарение от 700 хил. лв., получено от фирмата „Интръст“ през миналата година. Едноличен собственик на капитала й е Пеевски. Миналата пролет той обяви, че парите се дават за волейболния клуб и за изграждането на горски парк.

„Получихме дарение от 700 хил. лв., което беше разпределено по следния начин- 350 хил. лв. за волейболния клуб и останалите за дейности, които дарителят се съгласи да бъдат извършени“, обясни кметът.

Това е пореден сблъсък на кмета Попов с МВР за последните няколко дни. В петък вечерта той бе спрян за проверка от пътна полиция и беше отказал да даде проба за алкохол и наркотици. Затова му бе отнета книжката.

В понеделник той обясни, че е свикнал на натиск откакто бил в местната власт. Каза, че не е дал проба, защото знаел „схемите и методите“ на полицията.

„Знам им схемите и методите. Ако им бях дал проба, като те нагласят, че имаш пет промила и че си пълен с наркотици, ходи се обяснявай. Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме правят за резил една година. Моля ви се, не сме от Левуново“, заяви Попов.

Той е дългогодишен кмет. През 2015 г. бе проверяван от данъчните заради луксозна къща в с. Паталеница. Няколко месеца по-рано шефката на кабинета му Татяна Стоянова бе показно застреляна в града.