МВР прати кея на Доган на прокуратурата

0

Пристанището в лесопарк „Росенец“, където е лятната резиденция на почетния председател на ДСП Ахмед Доган, е нанесено в регистрите чрез фалшив документ, твърди МВР. Според полицията е извършено престъпление, но прокуратурата трябва да прецени дали да образува дело.

По случая вече се произнесе строителният контрол. Според заключенията на строителния контрол им кеят е построен без необходимите документи.

От МВР посочват, че старият, по-малък кей, е бил зличен от регистрите на 2 септември 2016 г. Той е бил с квадратура 1029 кв. м. Четири години по-късно съоръжението отново се появява в регистъра като пристанище, но с квадратура от  5 838 кв. м.

„След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения  и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението“, пише в съобщението на МВР.

Според полицията може да се направи извод, че в констативния нотариален акт са нанесени неверни данни, което е престъпление. Съоръжението е собственост на фирмата „Хермес-Солар“, чиято е и резиденцията на Доган. Едно от оправданията за появата на новия кей е, че това е съществуващо от 80-те години на миналия век пристанище.

Проверката на строителния контрол обаче установи, че старият бетон е бил обрушен и върху него е налят нов. Така пристанището се разширява, за да достигне до днешните си размери.