МВР празнува 139-и рожден ден

0
72
Предотвратен е опит

Днес Министерството на вътрешните работи на България празнува 139-ия си рожден ден.

Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. То започва да функционира от 5 юли 1879 г., когато с указ № 1 на княз Александър Батенберг, обнародван в “Държавен вестник”, бр. 1 от 28 юли 1879, се формира първото българско правителство. За първи председател на Министерски съвет, министър на вътрешните работи и за министър на просвещението е назначен Тодор Бурмов. От 1992 година 5 юли – датата на създаването на Министерството на вътрешните работи, е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

МВР рожден денСамото министерство е създадено с Указ 23 от 17 юли 1879 г. на основание чл. 161 от Търновската конституция като Министерството на вътрешните дела. В първите години след Освобождението популярното название на ведомството е Министерство на вътрешните дела. През 1894 г., когато министър-председател е Стефан Стамболов, то се променя в Министерство на Вътрешните работи.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация. Полицейските функции се осъществявали от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции.

Любопитна подробност е, че на новосъздаденото ведомство са били възложени и куп нетипични за дейността му задачи. То отговаряло за народното здраве и ветеринарното дело, управлявало пощите и телеграфите. През годините с изясняване организацията на ведомството, в него остават основните, присъщи му и днес административни и полицейски функции. Една по една неприсъщите дейности отпаднали – през 1893 г. – ветеринарното дело, през 1882 г. – управлението на пощите, а през 1885 г. се освобождава и от обществените дела.

След промените през 1989 г. датата 5 юли е обявена за празник на МВР.