МВР проверява сигнал срещу жената на Гешев

0

В МВР е започнала проверка по сигнал за участие на жената на главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева – в имотна измама. Той е подаден от гражданското движение „БОЕЦ“.

В него се твърди, че Ханчева, която е адвокат, е участвала в измама с имоти в с. Волуяк. „БОЕЦ“ публикува съдебно решение, според което имотите са й били дарени през 2005 г. от 81-годишен мъж. След това обаче четирима души завеждат гражданско дело и си връщат собствеността върху земите.

Това не е единствената проверка срещу Ханчева има и втора проверка. Има и сигнал, по който работи ГДБОП. Той е подаден от бившата зам.-кметица „Младост“ Биляна Петрова.

На два пъти прокуратурата се е опитала да изиска материалите по проверките от МВР, въпреки че няма никакво законово основание, твърдят от силовото ведомство. В началото на годината спецпрокуратурата е изпратила писмо, в което е заявила, че проверката касае престъпления, извършени от магистрати, за които компетентна тя.

„В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което специализираната прокуратура не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка.  Основателно възниква въпросът каква е причината специализираната прокуратура да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая“, пипе в съобщението на МВР.

След това е получено писмо и от градската прокуратура в София. В него се твърди, че е постъпил сигнал от гражданин на име Иван Петров. Той твърдял, че шефовете на националната полиция и ГДБОП са извършили длъжностни престъпления като неправомерно са проверявали магистрати. Затова прокуратурата настоява да й се съобщи за всички проверки срещу съдии, прокурори и следователи за последните две години.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили