МВР заподозря държавната ТЕЦ в манипулации на цените на тока

0
Pixabay

МВР подозира, че длъжностни лица от държавната ТЕЦ „Марица-Изток“-2 са манипулирали цената на тока на енергийната борса. Част от причините за скока миналата година е било невлючването на част от мощностите. Така централата е пропуснала и печалба. Затова материалите са предадени на прокуратурата с предложение да се образува дело за безстопанственост.

До момента е установено, че за периода 15 юли-3 август миналата година са работили само две генериращи мощност на държавна ТЕЦ. След това е започнало поетапното включване на останалите мощности, което е довело до спад в цената на тока.

„Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица-Изток 2″ са осъществили състав на престъпление и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба“, пише в съобщението на МВР.

Миналото лято бизнесът плащаше по 340 лв. за мегаватчас електроенергия. След постепенното включване на мощностите на държавната ТЕЦ цената спадна до 265 лв.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили