МЗ купува щадящи тестове, за да върне малките ученици в клас

0
Снимка: Unsplash

Здравното министерство предлага да се купят щадящи тестове за коронавирус, които да се прилагат при деца и така малките ученици да се върнат в клас следващата седмица. Това заяви на пресконференция здравният министър Стойчо Кацаров. По думите те ще струват около 13 млн. лв. и могат да се прилагат и при по-големи деца. Миналата седмица Кацаров заяви, че е против от децата да се взимат проби през носа. Вероятно става дума за тестове, които изследват слюнката.

Още 50 общини минават на ротационно или онлайн обучение от днес

„Надявам се да осигурим възможно най-бързо тези тестове. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове, като желанието ни е да осигурим такива за всички деца от 1 до 4 клас“, заяви Кацаров.

Според плана на здравното министерство към онлайн обучение се преминава, когато се достигне горна граница от 750 заразени на 100 хил. души население. Няколко области, сред които София, Перник, Габрово, Монтана и Видин надхвърлиха тези нива.

Децата ще бъдат тествани два пъти седмично сутрин. При положителен тест ученикът ще бъде връщан вкъщи.

Covid-19: Лек спад на новозаразените

За да се случи това обаче трябва родителите да дадат съгласие. Затова образователният министър Николай Денков ги призова да одобрят намеренията на правителството.

Най-добрата агенция за подбор на персонал