МЗ: В България няма починал заради ваксина

0
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един доказан случай на починал вследствие ваксина срещу коронавирус. Това заявяват в своя позиция от здравното министерство. Поводът за нея са твърдения на доц. Атанас Мангъров. Преди няколко дни той заяви пред Нова телевизия, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“.

„В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход“, пишат в отговор от министерството.

Те посочват, че информацията за нежелани реакции се събира от агенцията по лекарствата (ИАЛ). Оттам са отправили и призив да им се съобщава за такива.

„Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID-19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани. В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината“, пишат от министерството.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили