На 3 630 години е най-старото сирене

1

Гробището в пустинята Такламакан е открито още през 1934 година, но разкопките започват чак през 2003 година.

Сухите и солени условия на мястото запазват сиренето много по-добре от други открити образци.

Хората от бронзовата ера, които са правели сиренето, са погребвали мъртвите под дървени конструкции обвити с волски кожи, подобни на лодки. Така телата, а и сиренето с тях, са останали като във вакуум, споделя Андрей Шевченко от екипа.

Анализите показват, че сиренето е направено със закваска от бактерии и дрожди, а не със сирище от стомаха на младо животно. Така продуктът е бил с ниско съдържание на лактоза, подходящо за азиатците.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук