Над 45 000 зрелостници на втори изпит днес, падна им се Вариант 1

0

Над 45 хиляди дванайсетокласници ще се явят днес се провежда на втория задължителен държавен зрелостен изпит. Зрелостниците ще пишат по Вариант 1, който беше изтеглен тази сутрин.

Днес има изпити по 18 различни предмета, началото е в 8.30 часа. Ученикът може да избере предмета на втората си матура, условието е да го е учил като профилиращ в 11 и 12 клас. Не може да бъде избран само Български език и литература.

Към втората матура тази година са добавени пет нови предмета – това са изобразително изкуство, музика, предприемачество, информатика и информационни технологии. По време на втората част от изпита по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.

По традиция най-много ученици ще се явят на английски език – над 12 хиляди, следват биологията и географията. Предметите днес са 18, но изпитите са 27, защото езиците са полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани.

Днес учениците от професионалните гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част. Те решават тест по различен отделен вариант. Дипломни работи ще защитават близо 8 300 зрелостници от професионални гимназии и паралелки. Други 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

Резултатите и от днешната матура ще е ясни до 8 юни.

От МОН съобщиха, че от 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук