На Атанасовден почитаме основателя на Ивановския скален манастир

0
основателя на Ивановския скален манастир

Днес православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Също днес обаче се почита и паметта на Св. патриарх Йоаким І. А този български светец е личност, изиграла ключова роля в историята на Средновековна България, на Българската православна църква, и е пряко свързана с историята на русенския край.

Средновековният български монах Йоаким е основател и първи игумен на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“. Той се посветил на Бога още през младежките си години, установил се в един от манастирите на Света гора.

След като прекарал там много години, Йоаким напуснал Света гора и се отправил към родината. Предпочел едно място край река Дунав, близо до село Красен, където се установил с трима ученици. В живописния пролом на река Русенски Лом Йоаким си изсякъл малка скална църква, където преуспявал в монашеските подвизи. Славата на смирения аскет се носела по цялата българска земя: сам цар Иван Асен II чул за подвизите му и отишъл да му се поклони. По всичко изглежда, че оттогава съществувала трайна духовна връзка между двамата – един летопис твърди, че Йоаким бил много смирен и преподобен в методичното учение духовен отец на Иван Асен II. Сигурно е и това, че царят си заминал от пещерата духовно изцелен, но не забравил да прояви обичайната си щедрост. Той дарил стареца с много злато. Наети били работници, които изсекли в скалите голяма църква в името на архистратега Михаил – днешната “Затрупана църква” при Иваново. Скоро на това място бил построен голям скален манастир, в който се приютили множество иноци – Йоаким неуморно ги посвещавал в божественото учение и ги направлявал в монашеско бдение.

По-късно Йоаким, заедно с Цар Иван Асен ІІ успяват да върнат България от Католицизма в лоното на Светото Православие.

През 1235 г., на събор в Лампсак в Мала Азия е провъзгласено възстановяването на Автокефалността на Българската Патриаршия с център Търново. Пръв неин патриарх станал именно Свети Йоаким.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук