На гергьовденската трапеза – агнешко, маруля, репички

0
Гергьовденската трапеза

Агнешко, маруля, репички са задължителни атрибути на гергьовденската трапеза. На днешния ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра.

Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например маруля, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

С Гергьовден започва втората половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, символ на постоянните грижи и мечти за изобилие, за богатство и щастлив живот на българите.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили