На опашката сме по дигитални умения в ЕС, искаме допълнителни евросредства

0
България е на последно място в Европейския съюз

България е на последно място в Европейския съюз по дигитални умения, които притежават работещите. Това каза на конференция в Русенския университет, посветена на дигитализацията и пазара на труда лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му констатацията носела тревога, но и възможност България да поиска допълнителни евросредства в следващите пет години за всички работници.


„Европейската комисия отделя 8 млрд. евро за дигитално образование и дигитални компетентности. Смятам, че ние сме най-нуждаещи се и трябва да мобилизираме своите усилия и да поискаме поне 500-600 млн. евро от този фонд. Така, като добавим и нашето финансиране от европейските програми за следващия програмен период, мисля, че за пет години програма от 1 млрд. евро е съвсем постижима“, каза Димитров.

Според него тези средства ще помогнат дигиталните умения на българския работник да се издигнат на качествено ниво. Така ще бъдем конкурентоспособни и нашите предприятия ще имат шанс да привлекат инвеститори, което пък ще доведе до по-високи заплати на служителите..

На събитието, част от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0., организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Русенския университет, с подкрепата на двете министерства- на труда и социалната политика и министерство на образованието и науката, присъстваха Пламен Димитров, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков,  зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, преподаватели и студенти. Форумът беше за дискусия по предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда – изчезването на цели професии, подпомагането на по-лесния преход от студентската скамейка до работното място и бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда.