На първо четене: 9% ДДС за ресторантите, кетъринг услугите и книгите

0
88

Депутатите днес приеха на първо четене предложението за временна ставка от 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги. Тя ще започне да действа на 1 юли и ще важи до 31 декември 2021 година.

Изменението на Закона за ДДС беше внесено от ГЕРБ и”Обединени патриоти”. То бе подкрепено от 107 депутати, 68 бяха “против”, а един се въздържа.

Министърът на финансите Владислав Горанов твърдо се обяви срещу намалението на ДДС и днес дори не се появи в залата. По-рано той обясни, че ако се намали ДДС, трябва да бъде вдигната общата ставка на 24% или да се повиши данък печалба. Според изчисленията на Горанов от намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи в хазната. Предложението за книгите се очаква да струва около 13 млн. лв. годишно. Въпреки това, никой от ГЕРБ или коалиционния партньор не говорят за актуализация на бюджета, тъй като това право има само правителството.

В началото на разискванията отсъстваше и председателят на ресорната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която е против намалението на ДДС, но по-късно се появи.

Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но и тук формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти. В текста са включени и ваучерите за хората на първа линия в борбата с коронавирус в размер на 210 лв. за 7-дневно настаняване в държавните бази за почивка. Това ще засегне около 70 хил. работници на първа линия (лекари, полицаи).

По темата се водиха ожесточени дебати. От БСП предложиха цялостна данъчна реформа, а Валери Симеонов даде идея ДДС да стане 9 % за целия сектор, който ” е във фризера”. ДПС пък предложиха намаление на ставката и за памперси и детски храни, а за фитнес залите се застъпиха от ВОЛЯ. Нито едно от предложенията не бе прието.