На прощаване  Борисов заложи ново увеличение на пенсиите

0
Снимка: Pixabay

Пенсиите у нас ще се повишат с 10, 5 на сто за две години. Това е записано в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България. Документът е бил одобрен от министерския съвет. Така в последните дни на правителството е заложено ново увеличение на пенсиите. В първия си мандат премиерът Бойко Борисов остро критикуваше правителството на тройната коалиция, че е одобрило подобен скок без да има нужните средства.

Първото увеличение ще е от 1 юли тази година. Отпускат се и добавки от 50 лева към пенсиите и за месец май.

И макар че скокът на пенсиите е добра новина, не всички приемат положително правителственото решение.

„Не може да нарастват първо цените, средната работна заплата на депутатите с по 200-300 лева на 3-месечие, а на пенсионерите – 5%, едно 10,15 лева ръст на пенсиите“, казва председател на „Сдружение на пенсионерите“ – Русе  Йордан Казаков.

Според него възрастните хора са оставен на доизживяване.

„Проблемът с пенсиите е по-сложен – нерешим. 5 % са крайно недостатъчни за скъпите лекарства, увеличена електроенергия“, твърди председателят на Русенска стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Освен предвиденото увеличение днес бе прието да бъдат отпуснати и допълнителни 50 лева добавки към пенсиите и за месец май.

Според „Сдружение на пенсионерите“ обаче промяната трябва да започне с преизчисляване на пенсиите, поради наличие на социално неравенство.