Набират кандидати за срочна служба в доброволния резерв

0

Започна вторият прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв, съобщават от Военното окръжие в Русе.

Със заповед на министъра на Драгомир Заков от 14 юни тази година са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв. 120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще изпълняват служба в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в град Велико Търново, а останалите 30 са във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Кандидатите подават писмени заявления чрез военните окръжия, като тези с постоянен адрес в област Русе могат да подават документи всеки делничен ден от 08.30 до 16.30 часа във Военно окръжие I степен – Русе, намиращо се на ул. „Княжеска” № 8. Крайният срок за кандидатстване е 6 юли. Заявленията трябва да бъдат придружени и от всички изискуеми документи, упоменати в заповедта на министър Заков, която може да бъде прочетена на следния уеб адрес: https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2022/20220614_OX571.pdf.

Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие. Комисия извършва подбора на кандидатите, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за служба в доброволния резерв. Срочната служба в доброволния резерв включва последователно преминаване през следните три етапа – начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. За времето на срочната служба в доброволния резерв резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание. След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба, ако отговарят на изискванията.

Съгласно заповедта на министъра, срочната служба в доброволния резерв ще започне от 7 септември 2022 година.

Припомняме, че за първи път подобна възможност бе дадена през 2021-а, като в началото на тази година стартира подготовката за срочна служба на първите приети.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук