Наближава Черният Петък – внимавайте какво и как купувате!

0
933
Наближава Черният Петък

Наближава Черният Петък и съвсем естествено е да се настройваме за изгодни покупки. Това обикновено става в последния уикенд на ноември, което предшества и Коледните намаления.

Проучване на Асоциацията за защита на потребителите показва, че 50% от българските потребители ще пазаруват на Черния петък, който тази година се пада на 29 ноември 2019 г. Очаква се да бъдат похарчени средно по 500 лева на човек. Най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките. Отстъпките средно са между 40 и 60%.

Внимавайте за измами и подвеждащи реклами по време на Черния петък, предупреждават от Асоциацията.

Според председателя й Пейо Майорски има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини. Дори и предварително да проучват цените и дали реално има намаление.

На този ден се случват най-големите измами и подвеждащи реклами, предупреждава Майорски. Сред препоръките му са още да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми. След това започва техният тормоз при забавяне или неплащане, допълват от Асоциацията.

Не купувайте импулсивно – предварително. Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията. Наистина ли бихте взели нещо, което не ви трябва, само защото пише „70 процента намаление“, дадоха още съвети експертите по оценка на потребителите, съветва Пейо Майорски.