Наблюдаваме най-голямата за годината „суперлуна“

0
най-голямата „Супер Луна“

Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята – на 356 896 км. Вместо популярното название „суперлуна“, астрономите предпочитат да наричат явлението „перигейно пълнолуние“. Перигей е именно най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по яйцевидната орбита. Както знаем от училище, Луната се завърта около Земята и около себе си за приблизително 28 дни, а фазите на Луната зависят от сянката, която нашата планета хвърля върху тъмната й повърхност. Размерът на орбитата й обаче леко варира от месец на месец.

Това явление не е чак толкова рядко и забележително, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние се случва всяка година. През 2014 г. има 3 суперлуни – първата беше на 12 юли, втората е на 10 август, а последната ще бъде на 9 септември. Все пак толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите.

Ефектът ще е най-силен при изгряването на Луната на небосвода в неделната вечер, затова не пропускайте да вдигнете поглед и да помечтаете!

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук