Наблюдаваме супер дълга „Кървава Луна“ тази нощ

0

Супер дълга „Кървава Луна“, съчетана с продължително лунно затъмнение ще могат да наблюдават любителите на небесните явления в нощта на 15 срещу 16 май.

Земята ще затъмни напълно лунната повърхност със своята сянка, окъпвайки я в нюанси на наситено червено. Това явление е причината пълните лунни затъмнения да са наричани кървави луни, а лунното затъмнението през май 2022 г. ще бъде едно от най-дългите за десетилетието.

В Северното полукълбо майското пълнолуние е известно и като Цветна Луна, в знак на почит към пролетното цъфтене на цветята. Така че затъмнението на 15 май може да се нарече Супер цветна кървава Луна.

Небесно шоу ще бъде видимо от голяма част от земното кълбо в нощта на 15 май и рано сутринта на 16 май. В България то ще започне на 16 май, понеделник, в 04:32 часа и ще достигне максимума си около 05:52 часа източноевропейско лятно часово време.

Ако нощта е облачна, желаещите да наблюдават небесното явление могат за сторят това  на страницата на НАСА, както и на Timeanddate.com, които ще го предават на живо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук