Над 1700 русенци излизат в принудителен отпуск, BИTTE „Ayтoмoтив“ и „Линaмap“ спират работа за 2 седмици

0
2090
ВИТТЕ Аутомотив България

Базираните в Русе производители на автомобилни компоненти BИTTE „Ayтoмoтив“ и „Линaмap“ спират работа за 2 седмици, съобщава expert.bg/.https://www.expert.bg/

Кандаската „Линaмap“ (бившата френска „Монтюпе“, сега под канадска шапка) затваря фабриката си от 30 март до 10 април. Компанията, която произвежда части за автомобилни двигатели, ще изпрати в отпуск 860 души.

„BИTTE Ayтoмoтив“ поетапно пуска в отпуск по 30% от служителите си в последните 2 седмици, а от 30 март прекратява цялото производство за 2 седмици. Германската компания, която произвежда различни ключалки и заключващи системи за компании като Volkswagen, Audi, Ford, General Motors, Volvo, BMW, Daimler, Toyota и др., ще изпрати в отпуск всичките си 900 работници. Това означава, че общо близо 1800 служители ще си стоят вкъщи, вместо да работят.

Основните причини за спирането са две – затварянето на автомобилните заводи в Европа и гарантиране на безопасността на работещите в предприятията.

„Каквото важи за заводите на производителите, това важи и за доставчиците. Те са взаимносвързани“, посочват от „Аутомотив клъстер България“.