Над 20 милиона лева коледни бонуси за съдебната система у нас. За някои и 15-та заплата

0

Над 20 милиона  лева лева- точната сума е 20 257 058 лева, ще са парите, които магистратите и работещи в съдебната система у нас, се канят да си раздадат като коледни бонуси.

За тези пари се разбра от  заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведен днес, за който пише електроннното издание  на в. „Сега“.

Според изданието, премиите ще са в размер на една и половина основна заплата, плюс ранг. За специализираните съдии и прокурори ще има допълнително до три заплати плюс ранг.

Съдебните кадровици  са си осигурили днес необходимите пари за допълнителните трудови възнаграждения.

6 300 043 лв. от тях са от неразпределения размер по параграфа за заплати в съдебния бюджет, а останалите 13 957 012 лв. бяха осигурени от бюджета на ВСС и от перата за издръжка и за придобиване на дълготрайни материални активи, предаде lex.bg.

Административните ръководители на съдилищата и прокуратурите ще трябва да се съобразят с критериите в правилата при отпускане на бонусите. Те не се изплащат, ако магистратът е осъден на затвор, или ако е наказан дисциплинарно. Освен това магистратите трябва да са получили по-висока оценка от „задоволителна“ на последната атестация. Обикновено всички получават само добри и много добри атестации.

Тази година коледните бонуси за магистратите са по-високи в сравнение с 2019 г. Тогава бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет реши, че сумата не може да надвишава една основна заплата с възнаграждението за съответния ранг. През 2018 г. пък премията беше 43.5% от основната заплата.
Междувременно от месеци насам на практика съдебната система унас е в състояние на локдаун. На няколко пъти имаше опити и за съдебни ваканции , заради брой болни магистрати . Практически в момента се гледат само много важни дела. и хиляди други жалби и казуси чакат решения
агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили