Над 2000 първокурсници „прекрачиха прага“ на русенската Алма Матер

0

ru_parvi_ucheben_den23Новоприетите студенти препълниха залата на „Канев Център“, където днес се проведе церемонията по откриване на Новата академична година. Сpед гостите на тържеството бяха Генералният консул на Русия в Русе, г-жа Татяна Грушко, кметът Пламен Стоилов, зам.-областният управител Валентин Колев, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и др.

ru_parvi_ucheben_den21В поздравленията си ректорът и високите гости подчертаха предимствата на Русенския университет и ролята му за развитието на града, региона и страната. Дядо Наум сподели с първокурсниците, че при откриването на учебната година в Богословския факултет всички отправят молитва към Бога да подкрепи усилията им в усвояването на знанието и призова тази молитва да бъде в душите на всички в залата.

ru_parvi_ucheben_den33От името на новите студенти приветствия поднесоха Биляна Великова, приета в специалност „Медицинска сестра“, и Петър Павлов от специалност „Технология и управление на транспорта“.

80 преподаватели са придобили нови научни степени и академични длъжности, съобщи зам.-ректорът по научното и кадрово развитие проф. Ангел Смрикаров. Шестима са новите професори.