Над 300 земеделци се запознаха в Русе с приоритетите в бранша

0

Повече от 300 земеделски стопани от областите Търговище, Разград и Русе участваха в информационен ден по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година, което се проведе днес в Русе.

От националния бюджет за първи път са заделени 60% национално съфинансиране към Програмата за развитие на селските райони и това е най-големият национален финансов пакет, който някога е отделян за сектора на земеделието, информира директорът на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието Аделина Стоянова. Тя допълни, че в периода до 2027-а специално внимание ще се обръща на биологичното разнообразие и приноса към опазването на води, климат и почви.

„25% от общия бюджет на директните плащания са отделени за компенсация на стопаните в този сектор, за усилията, които ще положат и най-вероятно по-ниските добиви от прилагането на щадящи за околната среда препарати за растителна защита, торове и мерки за биоразнообразие“, каза Стоянова. Тя отбеляза, че са разработени 8 екосхеми в рамките на директните плащания, които са съобразени със земеделските практики, които фермерите обичайно изпълняват.

„Мерките са напълно приложими към стопанствата. Нашата задача е да ги направим достатъчно ясни и разбираеми за фермерите, така че те да могат да се припознаят в тези практики. Те са доброволни за фермерите. Могат да заявят участие по екосхема, могат да изпълнят ангажиментите и да получат подпомагане. Възможно е комбиниране, т.е. кумулативно да се прилагат там, където е възможно. Основно условие е, че не трябва да има индикация за двойно финансиране между съответните практики“, поясни директорът на дирекция „Директни плащания“. В рамките на срещата бяха дадени и множество примери, чрез които да се улеснят земеделските стопани.

По време на форума стана ясно още, че започва процедура по сформиране на Комитет по наблюдение, който ще управлява Стратегическия план. След приемането на членовете на Комитета, ще се предложи проект на план за подпомагане, който ще бъда подобен на индикативната работна годишна програма, която беше позната в Програма за развитие на селските райони, така че земеделските стопани ще имат информация предварително кога ще бъдат отворени приемите и какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения. От министерството припомниха още, че и в този програмен период стопаните трябва да се съобразяват с графиците за почистване на площите и да не се палят стърнищата.

Следващата среща е утре от 11.00 часа и тя ще бъде със земеделци от Варна, Шумен, Силистра и Добрич в зала „Европа“ в сградата на Областна администрация Добрич.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук