Над 54 тона месо с изтекъл срок на годност иззети от търговците

0
Акция за контрол на

Голямо количество месо без документи – над 54 тона, е било иззето във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на вътрешните работи. Продуктите са били открити при масовите проверки, които се осъществиха в цялата страна. Те бяха  свързани с контрол, съхранение и продажба на месни продукти.

Акцията е обхванала близо 1300 обекта и над 1700 автомобила, които превозват месо. Тя започна в края на декември миналата година и продължи до края на миналата седмица, уточниха от полицията. Специално внимание беше обърнато на камионите, превозващи месо и месни продукти, които влизат в България от Румъния.

Причината за това беше забраната за внос на месо от северната ни съседка заради констатирано огнище на заразени животни с африканска чума. В акцията се включиха екипи на Националната агенция по приходите, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по безопасност на храните и Агенция „Митници“. В резултат на предприетите действия е била наложена забрана за продажбата на общо близо 54 тона месо и месни продукти, които са били с изтекъл срок на годност. Други  по-малки количества месо са били иззети поради липса на документи за произход. 37,5 тона месо е било конфискувано от обекти във Велико Търново. Други близо 21 тона са били задържани от Търговище. За установени административни нарушения са били съставени 38 акта и пет протокола.